Tips om je huis koel te houden

De buitentemperaturen zijn deze week weer flink opgelopen. Veel mensen genieten van het mooie weer, maar het kan ook erg vervelend zijn als je geen fijne plek in huis hebt waar je een beetje kan afkoelen. Hoe hou je het huis koel tijdens deze warme zomerdagen? Ga voor een slimme én energiezuinige oplossing: houd overdag de warmte zoveel mogelijk buiten. We geven je een aantal tips.

Dek je ramen af
Gigantisch veel warmte komt je huis binnen door de zon die op je ramen schijnt. Heb je zonwering? Doe die dan 's ochtends al uit. De gordijnen dicht houden helpt ook, zo verminder je de hoeveelheid warmte die binnenkomt. Het kan gemiddeld wel 2,5 graden schelen!

Koel huis met veel groen buiten en zonweringGebruik de koelte van de nacht
In de nacht en de ochtend is het buiten koeler. Zet als het buiten nog koel is maximaal de ramen en deuren tegenover elkaar open. Zo verdwijnt niet alleen de warme lucht, maar door de tocht die ontstaat trekt de warmte ook wat uit de muren. Doe ze overdag weer dicht, anders komt de warmte net zo snel weer binnen via het raam.

Zet apparaten uit en kook niet uitgebreid
Elektronische apparaten zoals computers kunnen erg warm worden. Kijk welke apparaten ook wel even uit kunnen in een warme periode. Ook ovens, gasstellen en kookplaten maken je huis stukken warmer, dus ovenschotels of stoofpotjes die urenlang moeten pruttelen kun je beter bewaren voor wanneer het wat kouder wordt.

Zet een fles bevroren water voor een ventilator
Een ventilator is goedkoper dan een airconditioner, maar dat briesje op je hoofd werkt eigenlijk alleen voor je gevoel, het maakt je ruimte niet koeler. Het helpt wel om bijvoorbeeld een plastic fles met water in te vriezen en voor je ventilator te zetten. Ervóór, niet erachter zoals sommige mensen denken, de wind moet langs het ijs waaien.

Gebruik buitengroen als zonwering
Bomen en planten maken alles koeler. Laat planten tegen je gevel groeien en plant een boom in je tuin voor een natuurlijke zonwering. Snoei het groen niet weg in de zomer, maar laat het zo lang mogelijk de zonnestralen tegenhouden.