Duurzaamheid algemeen

Veel gevraagd over Duurzaamheid algemeen

Wat is precies een NOM-woning (Nul-op-de-meter-woning)?

Algemeen

Een nul-op-de-meter-woning (NOM-woning) heeft op jaarbasis per saldo een gemiddeld totaal energieverbruik van nul. 
Hierbij wordt gerekend met het totale energieverbruik (gebouwgebonden: bv warmtepomp, mechanische ventilatie plus gebruiksgebonden: bv koelkast, tv, kookplaat) minus de opbrengst van lokale duurzame bronnen, zoals zonnepanelen.

Hierbij wordt uitgegaan van standaard klimaatcondities zoals die gelden in Nederland, en van een gemiddeld verbruik van de woning door bewoners, zoals vastgelegd in Nederlandse normen. 

Ik wil weten of de vloer/ het dak van mijn woning nu al goed geïsoleerd is. Hoe kom ik dat te weten?

Algemeen

Area brengt alleen vloerisolatie aan bij houten vloeren. Je kunt via de kruipruimte zien of je vloer geisoleerd is

Area brengt alleen dakisolatie aan bij schuine daken. Dit wordt vanaf de binnenzijde aangebracht.  

Kun je niet zien of je vloer/ dak geisoleerd is? Neem dan contact op met Area via Mijn Vraag.

Kan Area adviseren bij de keuze voor een energieleverancier?

Algemeen

Nee, dat doet Area niet. Op de site van eigen huis staat een aanbod voor gezamenlijke inkoop, daarin kun je goed de aanbieders vergelijken.  

En als je je hebt ingeschreven voor de Collectieve Inkoop Energie ontvang je vrijblijvend een persoonlijk aanbod. Als je dat aanbod accepteert, dan wordt je gratis één jaar lid van Vereniging Eigen Huis. Wil je daarna geen lid blijven, dan moet je op tijd je lidmaatschap opzeggen.

Ben je overgestapt naar zonnepanelen? Dan kun je gewoon je huidige leverancier behouden. 

Ik heb een hoog energieverbruik in vergelijking met andere jaren. Wat moet ik doen?

Algemeen

Vul de vragenlijst verhoging energiekosten in. Lukt het je niet om het formulier af te drukken? Neem contact op met Area via Mijn Vraag.

Mogelijk kun je achterhalen of er speciale momenten zijn waarop het verbruik hoger is. Daarvoor schrijf je een aantal dagen achter elkaar de meterstanden op. Doe dat wel op een vast tijdstip, zodat ze te vergelijken zijn.

LET OP: niet volledig ingevulde formulieren nemen we niet in behandeling.

Ik wil mijn woning energiezuiniger laten maken. Wat moet ik doen?

Algemeen

Area investeert de komende jaren in energiebesparende maatregelen zoals de plaatsing van zonnepanelen, tips om energie te besparen, woningen isoleren, het plaatsen van dubbel glas etc. Hiermee verlagen we de CO2 uitstoot en verlagen we het energieverbruik, waar bewoners van profiteren. 

Ik krijg een brief van Enexis over het plaatsen van slimme meters. Ben ik verplicht om een slimme meter te plaatsen?

Algemeen

Nee, je bent niet verplicht om slimme meters te laten plaatsen. Je bepaalt zelf of er een slimme meter in je huis komt. Je hebt wettelijk het recht om de slimme meter te weigeren. Alleen als meer dan 20% van de mensen van dat recht gebruikmaken, handelt Nederland in strijd met de Europese afspraken. Je hebt trouwens ook het recht om wel een slimme meter te laten plaatsen, maar geen toestemming te geven die op afstand uit te lezen. In dat geval blijf je gewoon de meterstanden zelf doorgeven. Bekijk de voor- en nadelen van de slimme meter. Als je naderhand besluit dat je toch een slimme meter wil, kan je netbeheerder daarvoor kosten in rekening brengen. Dan is het misschien handiger dat je toch de slimme meter neemt, maar de meter laat uitzetten. (Bron: website Essent)

Wat zijn levendige wijken?

Algemeen

Interne informatie

Wat is beter bewust samen werken?

Algemeen

We werken bewust beter samen. Beter met onze klanten, collega’s en partners. Want wij zijn ervan overtuigd dat je samen verder komt dan in je eentje. Wij zoeken elkaar op. We bouwen aan bewustzijn en leren van elkaar. Samen ontdekken we wat werkt en wat niet. We geven ruimte aan individueel talent en invulling van ieders fundamentele behoeften. Zo versterken we elkaar en vergroten we de kwaliteit van werken en leven voor iedereen. Vanaf 2018 zet Area zich in om bewust stappen te maken in het bereiken van dit toekomstbeeld.

Wat is Energierijk en mobiel?

Algemeen

Dit is een van de 5 thema’s uit onze duurzaamheidsambitie om in 2035 wonen 100% duurzaam te laten leven. In onze energierijke regio wekken wij in 2035 in onze wijken een overvloed aan hernieuwbare energie op. Hiervan laten we bewoners meeprofiteren. Wij beperken onze energie behoefte en verplaatsen ons schoon & uitstootvrij. Dit vragen wij ook van onze partners. Zo houden we wonen gezond, comfortabel en betaalbaar voor iedereen. In 2019 realiseerde we een gemiddeld label B voor al onze woningen. Hiermee lopen we twee jaar vooruit op de gestelde deadline. Dit hebben we onder andere gerealiseerd door inzet van onze isolatieprojecten, zonnepaneelprojecten en energiecoaches.

Wat is de duurzaamheidsambitie van Area?

Algemeen

Area wil in 2035 wonen 100%duurzaam laten leven. Dit doen wij door de komende jaren in te zetten op de volgende 5 thema’s:

  • Levendige wijken
  • 100% circulair
  • Energierijk en mobiel
  • Wonen in het groen
  • Bewust beter samenwerken

Wat is 100% circulair?

Algemeen

Dit is een van de 5 thema’s uit onze duurzaamheidsambitie om in 2035 wonen 100% duurzaam te laten leven. In 2035 werken wij circulair. Voor ons bestaan alle woningen en producten uit kostbare grondstoffen. Grondstoffen die je opnieuw kunt gebruiken. Of het nu gaat om bouwmateriaal of huisraad, wij maken recycling, hergebruik en delen mogelijk. Moeten we toch nieuwe materialen toevoegen? Dan kiezen wij voor gezonde en eerlijke materialen, waarvan we weten waar ze vandaan komen en waar ze na afloop naar toe gaan. Vanaf 2018 zet Area zich in om bewust stappen te maken in het bereiken van dit toekomstbeeld.

Wat is wonen in het groen?

Algemeen

Dit is een van de 5 thema’s uit onze duurzaamheidsambitie om in 2035 wonen 100% duurzaam te laten leven. Wonen bij Area, betekent in 2035 wonen in groene en gezonde wijken. Wijken waar je geniet van de vele geuren en kleuren en waar de inheemse flora en fauna jaarlijks rijker wordt. Want wij weten als geen ander wat groen kan doen. Groen houdt de temperatuur aangenaam, vangt regenwater op en zuivert de lucht. Groen zorgt voor rust en ontspanning en voor fijne plekken om te ontmoeten. Plekken waar kinderen gezond wonen, spelen en opgroeien. Groen helpt wonen tot leven wekken. Vanaf 2018 zet Area zich in om bewust stappen te maken in het bereiken van dit toekomstbeeld.

Heeft Area voldoende vermogen dat ze het bezit willen gaan verduurzamen?

Algemeen

Area is financieel gezond. Wij investeren in het energiezuinig maken van de woningen en dat levert op termijn een aanzienlijke besparing op. Samen met bewoners brengen we de energiekosten omlaag en denken we aan de wereld van morgen.

Wat kan ik bijdragen aan de duurzaamheid van mijn woonomgeving?

Algemeen

Als bewoner van onze woningen kan je ons helpen in onze ambitie om in 2035 wonen duurzaam te laten leven.

Allereerst kan je besparen op jouw energieverbruik. Dit is niet alleen goed voor het milieu maar scheelt ook in jouw portemonnee. Wil je weten hoe je kan besparen? vraag een coachingsgesprek  aan bij Area Een van onze medewerkers van technisch beheer neemt dan contact met je op om een afspraak te maken.

Heb je zelf ideeën wat je als bewoner of wat wij als Area kunnen doen om wonen duurzaam te laten leven? Meld je aan voor de Groene Stoel. In deze rubriek in ons bewonersblad de Areander interviewen wij vooruitstrevende bewoners over hun duurzame dromen en acties. Aan de hand van dit interview gaan wij aan de slag om te kijken of wij iets met jouw idee kunnen. Je kan je aanmelden voor de groene stoel door een mail te sturen naar info@areawonen.nl onder vermelding van De Groene Stoel.