Contact
Vragen? Laat het ons weten

Passend toewijzen

Een huurprijs die bij jouw inkomen past! Als je op zoek bent naar een huurwoning, dan is het prettig als de huurprijs aansluit bij jouw inkomen. Vanaf 1 januari 2016 gaan we 'passend toewijzen'. Wie een laag inkomen heeft hoeft niet te duur te wonen. Daarnaast zorgen we dat je voldoende kans maakt op een woning die bij jouw inkomen en gezinssituatie past. Verdien je juist iets meer? Ook dán houden we woningen betaalbaar en bereikbaar voor je.

Laag inkomen?
Heb je een laag inkomen en recht op huurtoeslag? Dan kun je reageren op woningen met een kale huurprijs tot €680,-. We verlagen de huur tot het bedrag waarbij je nog maximale huurtoeslag krijgt (we noemen dit de aftoppingsgrens). Wat de huurprijs precies wordt, is afhankelijk van je inkomen en je gezinssituatie (zie tabel hieronder en de schema passend toewijzen). 

Wil je weten waar voor jou de huurtoeslaggrens ligt? Klik dan hier.

Huishouden

Inkomen*

Aanpassing huurprijs

Eén persoon

maximaal €22.700

Bij huurwoningen tot aan €680,= verlagen we de huur terug naar €607,46

Twee personen

maximaal €30.825

Bij huurwoningen tot aan €680,= verlagen we de huur terug naar €607.46

Drie personen of meer

maximaal €30.825

Bij huurwoningen tot aan €680,=  verlagen we de huur terug naar €651,03

*Bij het bepalen van het inkomen tellen de inkomens van alle bewoners mee, uitgezonderd de kinderen. De inkomensgrens en aftoppingsgrens zijn wettelijk bepaald. De overheid stelt jaarlijks deze grenzen bij.

Hoger inkomen?
Zit je nog steeds onder de inkomensgrens voor sociale huurwoningen (€38.035,=), maar boven de huurtoeslaggrens? Dan mag je op álle sociale huurwoningen reageren (met een huurprijs tot €720,42).  Maar dan verlagen we de huurprijs niet.

Reageren op een woning: zó werkt het! 
1. Zie je een aantrekkelijke huurwoning en sta je ingeschreven als woningzoekende? Voldoe je aan de eisen die in de advertentie staan, dan kun je reageren.
2. Ben je kandidaat voor de woning, dan toetsen wij met behulp van een Inkomensverklaring van de Belastingdienst jouw inkomen.
3a. Valt jouw inkomen onder de huurtoeslaggrens en is de kale huur (huurprijs exclusief de servicekosten) € 680,= of lager? Dan verlagen we de huur (zie tabel hierboven). 
3b. Zit je onder de inkomensgrens voor sociale huur (€36.798,=), maar boven de huurtoeslaggrens? Dan betaal je de huurprijs uit de advertentie.
3c. Zit je boven de inkomensgrens voor sociale huur? Dan kom je niet in aanmerking voor een sociale huurwoning, maar wel voor onze woningen met een huurprijs boven de €710,68.
4. Zo krijgt iedereen een huurovereenkomst met een huurprijs die past bij z'n inkomen.