Tips van ons onderhoudsteam

Op deze pagina vind je handige tips en trucs voor je dagelijkse woononderhoud.

Veel gevraagd over Tips van ons onderhoudsteam

Hoe onderhoud je je voordeurslot?

Algemeen

Veel (voordeur)sloten sluiten in de wintermaanden minder goed en/of lopen stroef. Door deze in te spuiten met ‘slotenspray’ verhelp je dit probleem. Spuit de spray op de volgende plaatsen om de deur meteen soepel te laten sluiten:

  • in de dagschoot (dit is het deel van het slot dat met de deurkruk, een draaiknop of een sleutel bewogen kan worden) van de deur;
  • tegen de cilinder van de deur;
  • tegen de sluitplaat van het kozijn.

Slotenspray is gewoon verkrijgbaar bij de bouwmarkt. Let op: gebruik geen siliconenspray of vet/olie. Want olie trekt stof en vuil aan. Als je de sleutel dan vervolgens weer in je zak steekt, komt er stof op, en dat komt dan weer in je slot.

Wil je je hang- en sluitwerk verder goed onderhouden, dan moet je het eigenlijk twee keer per jaar smeren.

Energiebesparing voor éénhendelmengkranen

Algemeen

Deze energiebesparingstip is speciaal bedoeld voor bewoners die een eenhendel mengkraan in de keuken of badkamer hebben. Deze tip is wellicht niet bij iedereen bekend, dus doe er je voordeel mee!

Wanneer je namelijk de hendel van de kraan na gebruik recht zet en je zet de kraan vanuit deze stand weer aan, dan krijgt de cv-ketel automatisch het ‘commando’ water opwarmen. Vaak is dit echter niet nodig, waardoor je onnodig energie verspilt. Je kunt dit voorkomen door de hendel altijd naar rechts te draaien, ofwel de koude stand.

Wanneer je er dus een gewoonte van maakt om na gebruik de hendel naar rechts te draaien, bespaar je op een eenvoudige manier direct energie!

Onderhoud voor de rookmelder

Algemeen

Waar rook is…

Al onze woningen hebben inmiddels een rookmelder. Bewoners zijn zelf verantwoordelijk voor het onderhouden van deze melder. Let er bijvoorbeeld op dat je je rookmelder schoon en stofvrij houdt. In de rookmelder zit namelijk een lichtbron. Als er rook bijkomt, wordt het licht verstoord en gaat de rookmelder af. Als zich teveel stof ophoopt in de melder, kan de lichtbron zijn werk niet meer goed doen. Daarom raden we aan de melder één keer per jaar stofvrij te maken. Zet de zuigmond van de stofzuiger op de zijkant van de rookmelder. Zo verwijder je stof en spinnenwebben uit de rookmelder.Vergeet niet om daarna de rookmelder te testen. Gebruik hiervoor de testknop op de melder.

Lege batterij

Gemiddeld gaat een batterij een jaar mee. Is de batterij bijna leeg? Dan hoor je elke minuut een hard piepsignaal. Door de batterij te vervangen stopt veelal het piepen. Wanneer de rookmelder naast de batterij ook op het lichtnet is aangesloten moet de rookmelder van de bevestigingsplaat gehaald worden. Door het elektracontact te verbreken stopt het piepen. Hierna moet het elektracontact hersteld worden en de rookmelder weer teruggeplaatst worden op de  bevestigingsplaat. Vergeet wederom niet de rookmelder te testen. Lukt het je niet om de rookmelder te herstellen? Maak dan een afspraak hiervoor via Mijn reparatieverzoek

Hier vind je de handleiding van je rookmelder.

Ik heb een verstopping in mijn riolering, regenpijp of dakgoot. Wat moet ik doen?

Algemeen

Heb je een verstopping in je riolering?
De huisriolering kan verstopt raken. Als het water in de gootsteen of de wastafel langzamer wegloopt, is het slim om deze meteen te ontstoppen. Bij een beginnende verstopping laat je een mengsel van soda en kokend water door de afvoer lopen. De sifon kan ook verstopt zijn. Zet er een emmer of een teiltje onder en draai de beker of dop los. Het vuil loopt er zo uit. Als het probleem blijft, neem dan contact met Flip van Dijk via 0413-388046.

  • Tip: Ga je voor langere tijd op vakantie? Doe dan een beetje slaolie in de afvoeren. Dit zorgt ervoor dat het water in de sifons niet al te snel verdampt.

Of heb je een verstopte dakgoot of regenpijp?
Vervuilde dakgoten en regenpijpen (hemelwaterafvoer) zorgen voor verstoppingen. Dit kan ervoor zorgen dat de goot gaat overlopen wanneer het regent.

  • Hoe weet je of de dakgoot of de regenpijp verstopt is? 

Wanneer de regenpijp hol klinkt, ligt de goot vol blad. Als je er zelf bij kunt, verwijder dan het blad. Lukt dit niet, neem dan contact op met Area via Mijn reparatieverzoek. Geef duidelijk aan of het om de dakgoot aan de voor- of achterzijde gaat. Area zal een gespecialiseerd onderhoudsbedrijf opdracht geven voor het herstel.

Klinkt de regenpijp dof? Dan is de regenpijp verstopt. Neem hiervoor contact op met Flip van Dijk via 0413-388046.

  • Wanneer water bij droog weer door een naad van de goot drupt, dan is de dakgoot lek.

Handige tips voor het onderhoud van de badkamer

Algemeen

Vooral in het natte gedeelte van de badkamer heeft het kit- en voegwerk te lijden onder shampoo, zeep en andere verzorgingsproducten. Vaak bevatten deze producten licht-chemische stoffen en blijven er huidvetten achter in zeepresten. Bij een minder goede luchtdoorstroming gaat het kit- en voegwerk sneller achteruit. Daarom is het belangrijk om je badkamer goed te ventileren.

  • Zet tijdens het douchen de mechanische ventilatie op de hoogste stand en laat deze ook nog na het douchen tien à vijftien minuten aanstaan. Indien mogelijk zet je het badkamerraam open om de ruimte te ventileren. De vochtige lucht verdwijnt zo nog beter en je voorkomt schimmelvorming.

  • Maak na het douchen de tegels, de kraan en douchekop droog. Zo blijven ze kalkvrij.
     
  • Let er bij het schoonmaken op dat je niet teveel ontkalker of agressieve schoonmaakmiddelen gebruikt. De kans dat de voegen daardoor oplossen is groot en dat vergroot de kans op lekkages.