Contact
Vragen? Laat het ons weten

Leefbaarheid

Behalve voor je woning zorgen wij ook voor jouw woonomgeving. Wij willen dat je je niet alleen in je eigen huis prettig voelt, maar ook in de wijk waar je huis staat. Wij werken actief aan het verbeteren van de kwaliteit van leefbaarheid en veiligheid.

Veel gevraagd over Leefbaarheid

Wat is 'leefbaarheid'?

Met leefbaarheid geven we aan hoe aantrekkelijk en geschikt een wijk of buurt is om er te wonen. Samengevat: Hoe je op een prettige manier niet alleen met elkaar woont, maar ook naast elkaar.

Welk project speelt er in Volkel?

Volkel is een dorp waar mensen elkaar kennen en waar het fijn is om te wonen. Dat is een van de conclusies die we konden trekken nadat we vanuit Area in samenwerking met Ons Welzijn en Buurtbinders met de caravan de buurt in trokken om in gesprek te gaan over de leefbaarheid in Volkel.

Graag willen Volkenaren die leefbaarheid ook zo houden. Dat het vertrouwd voelt en veilig. Vandaar dat de Dorpsraad met een aantal ambassadeurs iets extra’s wil doen voor het verwelkomen van nieuwe inwoners.

Een warm gebaar
Een van de elementen is een (soep)kom die wordt gevuld met informatie en lekkernijen. Waarmee we willen zeggen; KOM erbij. 

Welk project speelt er in de Flatwijk?

De Flatwijk is een unieke wijk. Er wonen veel verschillende mensen, in een mooie groene omgeving. De wijk heeft ook zo zijn uitdagingen. In de rest van Nederland zijn mooie voorbeelden van hoe een wijkbedrijf van bewoners kan bijdragen aan de leefbaarheid in de buurt én de persoonlijke ontwikkeling van mensen. We zijn aan de slag gegaan! In november 2016 organiseerde wij een drukbezochte eerste bijeenkomst. Een avond met goede energie en prachtige ideeën zoals een fietsproject, naaiatelier, buurtterras en wijkrestaurant. Allemaal voor en door de buurt.

Een wijkbedrijf oprichten is een geleidelijk proces, waarbij we in de tussentijd al van alles tot beweging brengen. Naast de bestaande activiteiten in de Balans zoals biljarten en kienen, zijn er nieuwe activiteiten bijgekomen. Het koken van Tante Lali op vrijdagavond, de naaigroepen en taalles. 

Meer informatie of graag meedoen?
Loop even binnen bij de Balans of huismeesterpost van Area.  Stuur een e-mail naar Willeke van der Doelen; wvanderdoelen@areawonen.nl.

Wat doet Area aan leefbaarheid?

Area vindt leefbaarheid erg belangrijk. Bekijk welke leefbaarheidsprojecten we momenteel hebben lopen.

Wie doet het onderhoud aan de brandgang?

Het onderhoud is voor jullie als huurders zelf. Ga met je buren het gesprek aan om dit terrein te onderhouden. Ieder moet zijn eigen stuk achter de woning bijhouden.

Waar meld ik een verdachte situatie in mijn buurt?

Het is goed om als burger en bewoner op je omgeving te letten. Zie je iets, hoor je iets of ruik je iets wat je niet vertrouwt? Aarzel dan niet en maak er een melding van.

Meld signalen van verdachte situaties bij:
- De politie via het telefoonnummer via 0900-8844
- De gemeente via het formulier op de website
- Meld Misdaad Anoniem via het telefoonnummer 0800-7000. Deze informatie zal strikt vertrouwelijk behandeld worden.

Ik heb het vermoeden dat er in mijn straat woonfraude wordt gepleegd, hoe kan ik dit bij jullie melden?

Woonfraude omvat alle vormen van onrechtmatige bewoning, onrechtmatige doorverhuur, onrechtmatig gebruik en overbewoning van een woning waarbij geen toestemming is van de eigenaar. Het is dus een vorm van bedrog, de werkelijkheid is anders dan wordt voorgesteld op papier of digitaal.

Heb je en vermoeden van enige vorm van fraude. Fijn dat je dit wilt melden. Neem hierover contact met ons op via het contactformulier. Wij onderzoeken dit verder. Hier ontvang je verder geen terugkoppeling meer over. 

Mijn buren zijn al geruime tijd vertrokken, er is geen bewoning. Wat moet ik doen?

Dat kan om verschillende redenen zijn. Misschien staat de woning leeg voor onderhoud of wordt deze woning gebruikt  als modelwoning voor het groot onderhoud. Of wij zijn nog bezig met het zoeken naar een nieuwe huurder.

Maar twijfel je dan kan je hiervoor contact op met Area via het contactformulier.

Ik heb het idee dat er onterecht mensen in ons complex binnen willen komen. Wat moet ik doen?

Wanneer je vermoedt dat het gaat om een inbreker, bel dan de politie op 112. Anders vraag je de persoon wat deze doet in het complex Tevens spreek je je medebewoners aan om geen onbekende personen in het complex toe te laten. Wanneer dit niet helpt, geef het dan aan ons door via het contactformulier. Wij kijken dan wat we kunnen doen.

Ik vermoed dat een buurtbewoner extra zorgverlening nodig heeft. Wat moet ik doen?

Ga het eerst met de bewoner zelf bespreken.  De bewoner kan de zorgvraag neerleggen bij zijn eigen huisarts. Lukt dat niet, dan mag je dit altijd bij ons melden. Dan gaan wij de situatie onderzoeken. En indien nodig een andere organisatie inschakelen.

Mijn buurman/buurvrouw woont tijdelijk ergens anders. Is dit bekend bij Area?

Het kan zijn dat iemand tijdelijk in een zorginstelling verblijft. Wij vinden het fijn als je dit bij ons meldt. Neem hiervoor contact op met Area het contactformulier.

 

Medebewoners binnen het complex houden zich niet aan afgesproken regels. Wat moet ik doen?

Probeer eerst de veroorzakers zelf aan te spreken. Vertel hoe jij de overlast beleeft.

Werkt dat niet? Neem dan contact op met Area via het het contactformulier.

Er worden scooters en/of fietsen geplaatst op de galerij of ergens anders in het appartementencomplex. Wat moet ik doen?

Ervaar je overlast? Spreek de bewoner erop aan. Misschien hebben ze niet in de gaten dat ze overlast bezorgen. Leg de situatie uit. Zo weten zij hoe jij het beleeft.

Deze spullen horen in de (gezamelijke) berging. Jouw woning of complex waarin je woont moet goed bereikbaar zijn, zeker in het geval van calamiteiten.

Kom je er samen niet uit? Neem dan contact op met Area via het contactformulier.

Kan de deurbel harder of zachter of uitgezet worden?

Dit is afhankelijk van het type bel.
Als dit mogelijk is dan zit er een schakelaar voor het volume op de bel zelf. Of er kan een schakelaar in de meterkast zitten voor het aan en uitzetten.

Er komen nieuwe bewoners in mijn straat / complex wonen, wie zijn dit?

Area mag dit soort privacy-gevoelige informatie, over nieuwe buren of reeds zittende bewoners, niet doorgeven aan anderen.

Mijn fiets is weggehaald uit de fietsenberging of nabij het complex. Heeft Area dat gedaan?

Als een fiets lang ongebruikt in de openbare ruimte staat of in het gangpad schrijven wij iedereen in je complex aan dat wij gaan opruimen. Hierna krijg je nog twee maanden de tijd om zelf je fiets op te ruimen. Heb je geen brief van ons ontvangen dan hebben wij je fiets niet meegenomen. Je kan dan aangifte doen bij de politie van diefstal.

Er staat in mijn buurt/straat een woning leeg, maar er brandt nog licht. Wat moet ik doen?

Neem contact op met ons via het contactformulier. Wij gaan ervoor zorgen dat het licht uit wordt gedaan.

Er staat een auto op de straat geparkeerd voor mijn uitrit. Bij wie moet ik zijn?

Meld dit bij de politie op 0900-8844.

Er is nog geen verlichting in de brandgang. Wat moet ik doen?

Wanneer je het prettig vindt, mag je altijd zelf een armatuur in de brandgang ophangen.

Ik heb per ongeluk schade toegebracht aan de eigendommen van Area. Wat moet ik doen?

Neem hiervoor contact op met ons via het contactformulier.

Ik wil iets plaatsen op de galerij of balkon. Mag ik dat?

Nee, dat mag niet op de galerij. De galerij is een vluchtroute en hier mag niets geplaatst worden. Alle woningen moeten goed bereikbaar zijn, zeker in het geval van calamiteiten.

Je mag altijd iets op je eigen balkon zetten. Hou er wel rekening mee wat je erop zet, het balkon kan namelijk maar een bepaald gewicht dragen.

Wat zijn de belangrijkste spelregels rondom het aanvragen van het leefbaarheidsbudget?

Heb je een leuk idee voor je woonomgeving? Draagt dt idee bij aan het versterken van de onderlinge sociale contacten tussen buurtgenoten? Dan kan Area hiervoor geld beschikbaar stellen uit ons leefbaarheidsbudget "Voor elkaar!" Initiatieven vanuit de buurt en vóór de buurt, voor elkaar en met elkaar, dat is wat Area graag ziet.

De spelregels:

  • De activiteit wordt georganiseerd voor en door bewoners van Area in een bepaalde straat of buurt.
  • Je aanvraag wordt ondersteund door een begroting, eventuele tekeningen en/of offertes.
  • Het gaat om activiteiten die voor Area niet leiden tot structurele verplichtingen.
  • Area wil het budget graag eerlijk verdelen over de verschillende wijken van Area in Uden, Veghel en de omliggende kerkdorpen.
  • Als ‘tegenprestatie’ vragen wij jou om een activiteit te organiseren waardoor de woonomgeving schoner en veiliger wordt. 

Wil je een aanvraag doen en voldoe je aan de spelregels? Dan kun je de aanvraag indienen door het formulier "Voor elkaar!" in te vullen

Als wij je aanvraag hebben ontvangen, beoordelen wij aan de hand van de spelregels of jouw voorstel in aanmerking komt voor een bijdrage.

Mag ik een camera in mijn tuin ophangen?

Ja dat mag. Let er wel op dat de camera alleen op eigen terrein mag opnemen en niet op wat er op de openbare weg of bij de buren gebeurd. Voor de montage verwijzen we naar kluswijzer 10.

Let op: alleen monteren op buitengevels, niet op kozijnen. De “schade” moet je simpel kunnen herstellen. Bij hoogbouw kunnen andere voorwaarden gelden. Denk aan een VVE complex of buitengevels waar je niet in mag boren).

 Voldoet het aan bovenstaande dan mag je dus een camera monteren.

AreaDoet: hoe maken wij jouw wijk mooier?

Hoe maken wij jouw wijk mooier?

Het Oranje Fonds organiseert op 9 en 10 maart 2018, samen met duizenden organisaties in het land NLdoet.

De grootste vrijwilligersactie van Nederland.

Ook dit jaar doet Area weer mee. Daarom nodigt Area jou uit om een leuke klus of activiteit te bedenken. Samen steken we dan een dagje de handen uit de mouwen.

Meedoen

Weet jij een leuke klus in jouw wijk waarmee jij samen met Area kan bijdragen aan een fijne leefomgeving? Wil je bijvoorbeeld de gezamenlijke entreehal mooier maken, het achterpad netter maken, een gezamenlijk tuintje aan leggen, een pleintje verfraaien of wil je nu eindelijk eens weten wie je buren zijn? Meld deze klus dan bij Area. Samen met jou meldt Area de klus aan bij NLdoet en zorgen we dat er vrijwilligers klaar staan om vrijdag 9 maart met jou de klus te klaren. 

Wat moet je doen

Stuur voor 8 januari een e-mail naar info@areawonen.nl en beschrijf daarin jouw klus.
Area neemt contact met je op om jouw idee te bespreken.
Area kiest de 3 beste klussen om verder uit te werken.
Samen bereiden we de klus voor zodat we vrijdag 9 maart aan de slag kunnen.

Meer vragen (19)