Algemeen
Wat is woonfraude?
Wij verhuren een woning aan een huurder zodat hij er zelf in kan wonen. Dit geldt voor onze sociale huurwoningen en de vrije sector huurwoningen. Area verwacht dat de huurder binnen acht weken na ondertekening van het huurcontract in de woning woont. Soms doet een huurder dit niet of wordt de woning niet gebruikt als woonruimte. Er is sprake van woonfraude als de huurder:
- Zonder onze toestemming anderen in de woning laat wonen, terwijl de huurder zelf de woning niet bewoont;
- De woning (via Airbnb) verhuurt, bijvoorbeeld aan toeristen;
- De woning niet bewoont;
- De woning niet (alleen) gebruikt om in te wonen, maar ook voor andere (bedrijfs-)activiteiten zoals het kweken van hennep of voor prostitutie.
Het gebruiken van een woning voor verkoop van drugs, wapens, hennepteelt of prostitutie is nooit toegestaan. Ook mag een woning niet als opslagplaats of bedrijfsruimte worden gebruikt;
- Er sprake is van toewijzingsfraude.
Voor lange tijd leeg laten staan van de woning
De huurwoning staat leeg. Een huurwoning mag niet langer dan vijf maanden per jaar leeg staan. Als je een woning huurt, hoor je er je hoofdverblijf te hebben. Dit betekent dat je vier tot vijf nachten per week in de woning bent om te eten, drinken en te slapen. Ben je langer afwezig, bijvoorbeeld door lang verblijf in het buitenland, dan kun je je woning voor maximaal twaalf maanden in huisbewaring geven. Dat geldt ook als je wilt ‘proef samenwonen’, als je voor langere tijd wordt opgenomen in een zorginstelling of in de gevangenis zit.
Huisbewaring moet je vooraf aanvragen. Laat je je huurwoning voor lange tijd leeg staan zonder toestemming van Area, dan nemen wij de woning terug.
Neem hiervoor contact met ons op via Mijn Vraag.
Toewijzingsfraude
Een kandidaat levert gegevens aan als Area een woning gaat toewijzen. Er is sprake van fraude als een kandidaat niet eerlijk is geweest over zijn inkomen, gezinssamenstelling of de documenten heeft vervalst die nodig zijn voor de toewijzing van de woning. Zoals bijvoorbeeld de verhuurdersverklaring. Hebben wij een vermoeden van fraude dan nodigen wij je uit voor een gesprek. Je mag dan jouw kant van het verhaal uitleggen. Bij toewijzingsfraude eisen wij altijd opzegging van het huurcontract.
Je kunt je vermoeden van woonfraude melden dit formulier. Wij onderzoeken dit verder. Indien wij verdere informatie nodig hebben, dan nemen we graag contact met je op.