Ventilatie

Gemiddeld brengen we 70% van onze tijd door in onze woning. Daar wordt geleefd, gekookt, gestookt, gedoucht, gewassen en misschien gerookt. Vocht en stoffen die allergieën kunnen veroorzaken dringen daarmee onze woning binnen. Om ervoor te zorgen dat het binnenmilieu van je woning gezond blijft, is het dan ook van belang om je woning goed te ventileren. Ventileren voorkomt vochtoverlast en zorgt ervoor dat vervuilde lucht wordt afgevoerd en frisse lucht en zuurstof binnen worden gebracht. Laat daarom ventilatieroosters open staan en zet de mechanische ventilatie nooit uit. Zet daarnaast dagelijks ramen open en gebruik je afzuigkap.

Veel gevraagd over Ventilatie

Wat zijn de oorzaken van vochtproblemen in de woning?

Algemeen

Veel vochtproblemen worden veroorzaakt door onvoldoende ventilatie: een gemiddeld gezin produceert bij dagelijkse bezigheden zo'n 10 liter vocht.

Optrekkend vocht
Optrekkend vocht komt meestal via funderingen, kruipruimten en (spouw-)muren de woning binnen. Het vocht trekt via de wanden en de spouw omhoog. De vochtplekken zijn vooral zichtbaar boven de plint. Houten constructies onder de vloer kunnen worden aangetast door schimmels. Optrekkend vocht wordt veroorzaakt door een combinatie van een hoge waterstand en de zuigende werking van het opgaande (verticale) metselwerk.

Koudebruggen
Warme lucht bij een koude muur of vloer koelt af en moet zijn vocht kwijt. Er ontstaan dan druppels op het koude oppervlak. Dit gebeurt op plekken in de woning waarbij er een directe verbinding is tussen de kou van buiten en de binnenzijde van de woning. Denk hierbij aan metalen kozijnen, betonnen draagconstructies of vervuilingen in de spouwmuur. Deze plekken heten koudebruggen. Houdt gordijnen en meubels van de wand af. Hierdoor kunnen deze plekken ventileren en voorkom je vochtophoping. Daarnaast dien je deze ruimte goed te verwarmen.

Condensatie
Condens ontstaat door menselijke activiteiten in huis zoals douchen of wassen. Dit hoeft geen probleem te zijn, mits er goed wordt geventileerd. Wanneer er geen goede ventilatiemogelijkheden zijn, slaat de vochtige lucht als condens neer op oppervlakten zoals ramen, (stalen of aluminium) kozijnen, muren of kelders.

Wat moet u doen?
Allereerst goed ventileren en luchten. Ventileer extra als er veel mensen in huis zijn (geweest). Verminder de vochtproductie in huis. Hang bijvoorbeeld de was buiten. Zet in de winter de kamerthermostaat niet onder de 15 graden. Bij gebrek aan ventilatie krijg je vocht in huis, met alle gevolgen van dien. Voor voldoende ventilatie is een kwartiertje het raam open zetten niet voldoende. De lucht in huis moet 24 uur per dag ververst worden. Dit kan bijvoorbeeld via open raampjes, roosters of mechanische afzuiging. Luchten is een paar minuten tot een kwartiertje de ramen en deuren tegen elkaar open zetten. Zowel ventileren als luchten is noodzakelijk. Dicht gaten van de begane grond vloer bij meterkast en keukenafvoer. Maak, na het douchen, de badkamer droog met een trekker of doek. Zet tijdens het koken de afzuigkap aan. Zet een mechanisch ventilatiesysteem nooit helemaal uit. Zet deze tijdens het douchen en een half uur erna in de hoogste stand. Doe dit ook tijdens het koken.

Hoe herken ik een vochtprobleem?

Algemeen

Er zijn diverse problemen waar je vochtproblemen aan kan herkennen:

  • Door een muffe en bedompte geur.
  • De was in huis droogt minder snel.
  • Het behang of stucwerk laat los.
  • Er onstaan vocht- en schimmelplekken.
  • Algen op muur.
  • Condens op ramen en andere koudere oppervlakten.
  • Hoger energieverbruik.
  • Zilvervisjes en/of pissebedden.

Ik heb een vochtprobleem in de woning. Wat moet ik nu doen?

Algemeen

Hieronder volgen enkele tips om vochtniveau in je woning te verlagen:

  • Allereerst goed ventileren en luchten in de ruimte waar je het vochtprobleem hebt. Voor voldoende ventilatie is een kwartiertje het raam open zetten niet voldoende. De lucht in huis moet 24 uur per dag ververst worden. Dit kan bijvoorbeeld via open raampjes, roosters of mechanische afzuiging. Luchten is een paar minuten tot een kwartiertje de ramen en deuren tegen elkaar open zetten. Zowel ventileren als luchten is noodzakelijk. 
  • De ruimte moet minimaal een temperatuur hebben van 15 graden. Bij een lagere temperatuur kan er geen vocht opgenomen worden in de lucht.
  • Ventileer extra als er veel mensen in huis zijn (geweest).
  • Verminder de vochtproductie in huis. Hang bijvoorbeeld de was buiten te drogen.
  • Zet in de winter de kamerthermostaat niet onder de 15 graden.
  • Dicht gaten van de begane grondvloer bij meterkast en keukenafvoer.
  • Maak, na het douchen, de badkamer droog met een trekker of doek. Zet de badkamerdeur open. 
  • Zet tijdens het koken de afzuigkap aan.
  • Zet een mechanisch ventilatiesysteem nooit helemaal uit. Zet deze tijdens het douchen en een half uur erna in de hoogste stand. Doe dit ook tijdens het koken.

Lost het probleem met bovenstaande tips niet op? Meldt het verzoek dan via het formulier reparatieverzoek . In de omschrijving geef je aan wat het gebrek is en indien mogelijk voeg je als bijlage foto's toe. Wij zullen je verzoek beoordelen en indien nodig met jou een afspraak ter plaatse maken. We nemen hierover contact met je op. 

Gaat het om de gemeenschappelijke ruimte? Bedankt voor het melden. Wij maken geen afspraak met je. Natuurlijk gaan wij wel de situatie bekijken.

Ik wil mijn mechanische ventilatie uitzetten maar stand 1 is de laagste stand.

Algemeen

Dit klopt, stand 1 is de minimale stand en de mechanische ventilatie kan niet helemaal uitgezet worden. Niet ventileren is ongezond voor jou en slecht voor je woning.

 Echter bij een alarm-situatie  (sirene gaat) wanneer de  brandweer verzoekt om deuren en ramen te sluiten dan moet ook de stekker uit het ventilatiesysteem gehaald worden!

Ik heb een probleem met het ventilatierooster of dauerluftung. Wat moet ik doen?

Algemeen

Het schoonhouden van het ventilatierooster is jezelf. Dit doe je door halfjaarlijks het rooster met water en zeep te ontdoen van stof, vuil en vet. 

Wanneer het ventilatierooster niet meer open en of dicht gaat, is het herstel wel voor Area.

Ventilatietips

Algemeen

  1. Ventileer je woning ten minste eenmaal per dag gedurende 20 minuten, door twee ramen tegenover elkaar open te zetten.
  2. Bij een te lage temperatuur kan het vocht in huis niet volledig verdampen. Laat daarom ook ’s nachts en als je niet thuis bent de temperatuur in huis niet onder de 15 graden komen.
  3. Plaats meubelen in een vochtig huis minimaal 10 cm van de buitenmuren, zodat daar geen vocht kan neerslaan.
  4. Zet tijdens het douchen de ventilator aan en zet het raam op een kier. Laat de ventilator na het douchen nog minimaal 10 minuten aan staan.
  5. Maak tegels droog en hang geen natte handdoeken in kleine ruimtes.
  6. Zorg voor extra ventilatie als er in huis gerookt wordt.
  7. Zorg voor extra toevoer van verse lucht, als er veel mensen in de woning aanwezig zijn.
  8. Met een goede hygrometer kun je de luchtvochtigheid in huis dagelijks controleren. Een gunstige luchtvochtigheid is tussen de 45 en 60%.
  9. Let erop dat ventilatievoorzieningen altijd openstaan.
  10. Deze zorgen voor een aanhoudende zwakke luchtstroom, waardoor verse lucht de woning instroomt  en de vervuilde lucht de woning verlaat.
  11. Sluit ventilatieroosters maximaal voor de helft als het erg koud is.
  12. Spinnenwebben, stof en bladeren kunnen de roosters verstoppen. Maak ze daarom regelmatig schoon met een stofzuiger. Als het kan, doe dit dan ook aan de buitenzijde.
  13. Ventilatieroosters in de gevel zorgen ervoor dat de kruipruimte en spouwmuren droog blijven. Controleer regelmatig vanaf de buitenzijde of ze nog open zijn.
  14. Laat na het koken de afzuigkap nog een kwartier aan staan, zodat het overtollige vocht wordt afgevoerd.
  15. Door vervuiling neemt de capaciteit van de afzuigkap af.
  16. Vervang koolstoffilters op tijd en maak metalen filters regelmatig schoon.
  17. Is je afzuigventiel stuk of werkt deze niet meer, maak dan een afspraak met Area via Mijn reparatieverzoek. Gaat het om een zogenaamde "sok", ook hiervoor maak je een afspraak. (voorheen waren deze af te halen aan de balie maar dit is niet meer mogelijk)

Er zit vocht tegen het glas. Wat moet ik doen?

Algemeen

Dit is condensatie van vocht tegen het glas. Maak het altijd droog. Het is belangrijk dat je de ruimte goed ventileert. Zorg dat de ruimte minimaal 15 graden is. Vochtige lucht voer je beter af in een verwarmde ruimte. 

Lost het probleem met voldoende ventileren niet op? Meldt het verzoek dan via het formulier reparatieverzoek . In de omschrijving geef je aan wat het gebrek is en indien mogelijk voeg je als bijlage foto's toe. Wij zullen je verzoek beoordelen en indien nodig met jou een afspraak ter plaatse maken. We nemen hierover contact met je op.

Gaat het om de gemeenschappelijke ruimte? Bedankt voor het melden. Wij maken geen afspraak met je. Natuurlijk gaan wij wel de situatie bekijken.

Worden door het ventileren mijn stookkosten hoger?

Algemeen

Ventileren en energie besparen gaan gelukkig prima samen. Het kost namelijk veel meer energie om een vochtige woning te verwarmen dan om een woning te verwarmen die van binnen droog is. Voldoende ventileren betekent dus uiteindelijk minder stookkosten.

Ik wil mijn mechanische ventilatie of warmte-terug-win (wtw) installatie anders instellen. Mag ik dat doen?

Algemeen

Deze instellingen mag je niet veranderen. De afvoerventielen zijn goed afgesteld. Dit zelfde geldt voor de toevoerventielen van de warmte-terug-win (wtw) installatie. Deze zijn ingesteld om een goed binnenklimaat te krijgen in de woning en voldoende te ventileren. Wanneer je dit aanpast wordt de woning niet goed geventileerd.