Algemeen
Samenwonen
Om voor medehuurderschap in aanmerking te komen moet je samenwonen met de huurder. Jullie moeten allebei het hoofdverblijf op het adres van aanvraag hebben. Je toont aan dat je minimaal twee jaar een duurzame gemeenschappelijke huishouding met de hoofdhuurder voert door middel van een uittreksel uit de basisregistratie personen (BRP) van de gemeente.
Een duurzame gemeenschappelijke huishouding houdt in dat je de intentie hebt om voor lange tijd samen te wonen. De samenwoning mag niet van aflopende aard zijn.
Huwelijk/geregistreerd partnerschap
Ben je getrouwd of hebben jullie een geregistreerd partnerschap? Dan is het aanleveren van een kopie van de akte voldoende. Ook een huwelijksakte uit het buitenland is rechtsgeldig.
Mantelzorg
Om medehuurder te kunnen worden, geldt de eis dat de mantelzorger en de zorgbehoevende minimaal twee jaar samenwonen en een duurzame gezamenlijke huishouding voeren. Wie aan die eis voldoet, kan schriftelijk een verzoek tot medehuur indienen bij Area. Als Area toestemming geeft, krijgt de mantelzorger dezelfde rechten en plichten als de huurder. Ook kan de medehuurder de huur voortzetten als de oorspronkelijke bewoner de woning verlaat of overlijdt.
Bij ouders en volwassen, inwonende kinderen ligt het lastiger. Als een kind medehuurder wil worden bij een van de ouders, lukt dat meestal niet. Er is in principe geen duurzame gezamenlijke huishouding. Uitgangspunt is dat kinderen op termijn het ouderlijk huis zullen verlaten.
Voor een kind dat vanwege mantelzorg weer in het ouderlijk huis wil wonen, is het helemaal lastig: sledhts in uitzonderlijke situaties is het mogelijk om medehuurder te worden, omdat een duurzaam gezamenlijk huishouden ontbreekt.
Je vraagt schriftelijk medehuurschap aan met het aanvraagformulier medehuurder.
(Alleen de huurder kan het medehuurderschap aanvragen voor de medebewoner)
Let op: een wijziging in de huishoudsamenstelling binnen jouw woning kan consequenties hebben. Bijvoorbeeld: je huurtoeslag kan wijzigen of zelfs vervallen wanneer er iemand bij je komt inwonen, wanneer hij of zij ook een inkomen heeft. Ook kan dit van invloed zijn op de jaarlijkse huurverhoging.