Area viert vroegtijdig behalen label B

Area heeft een uitdagende duurzaamheidsambitie. Een belangrijke stap hierin is dat ze vroeger dan verwacht nog dit jaar gemiddeld energielabel B behaald. Deze mijlpaal vierde Area op vrijdagochtend 1 juni samen met diverse samenwerkingspartners en medewerkers in het Retraitehuis aan de Volkelseweg in Uden. “Welkom op een bijzondere duurzame plaats”, trapt Van Vucht de feestelijke bijeenkomst af in de kapel van Het Retraitehuis.

“Het Retraitehuis en haar omgeving is al ruim 100 jaar in het bezit van de zusters van de Congregatie. Sinds vijf jaar is Area partner en zien we hier sociale en technische duurzaamheid samenkomen.” Speciale aandacht had de directeur-bestuurder voor de samenwerking met zuster Willibrord tijdens de ontwikkelingen in dit gebied. “Een aspect van duurzaamheid is duurzame inzetbaarheid. Zuster Willibrord leerde mij onder meer wat ‘samen werken’ betekent.” Als dank voor de samenwerking kreeg de zuster de medaille van de veelkleurige neushoorn uitgereikt.

Partnerschap Area en gemeenten
Ook de gemeente Uden en gemeente Meierijstad werden in het zonnetje gezet. Om het belang van het partnerschap met beide gemeenten te benadrukken, kregen zij van Area een label B-certificaat cadeau. Franko van Lankveld, wethouder bij de gemeente Uden geeft aan dat ook bij de gemeente Uden duurzaamheid hoog op de agenda staat. “We willen in 2035 ‘energieneutraal’ zijn”, onderstreept hij de ambitieuze plannen van zijn gemeente. Harrie van Rooijen, wethouder bij de gemeente Meierijstad legt de focus vooral op bewustwording: ‘hoe gaan we onze aarde doorgeven aan de volgende generatie?’ Het is belangrijk dat zowel gemeenten als Area elkaar blijven aanspreken op gedrag en elkaar inspireren.”

Gedurende de ochtend nam Area de bezoekers in de zaal mee in haar ambitieuze duurzaamheidsplannen, waarbij ze iedereen uitnodigde om samen de volgende stappen te zetten.

Aan de slag!
Aan het einde van het eerste deel van het programma nam een medewerkster van Area de mensen mee in een tien minuut-durende meditatie. Hierna splitste de groep zich in kleinere groepjes. Onder begeleiding van medewerkers van Area werden vijf workshops gegeven: energierijk en mobiel; levendige wijken; bewust beter samenwerken; wonen in het groen en 100% circulair. Dit zijn dezelfde thema’s die centraal staan in de duurzaamheidsambitie van Area.

Speciale gastspreker
Vol energie kwamen de groepjes weer bijeen, om te luisteren naar het verhaal van gastspreker Geanne van Arkel van Interface. In 1994 was Interface één van de eerste bedrijven die zich vol inzet op duurzaamheid. Hun missie is om in 2020 een volledig duurzame onderneming te zijn. In een bevlogen betoog vertelde Van Arkel over hoe je je bedrijf omvormt naar een bewust duurzame organisatie.

De ochtend werd afgesloten met een duurzame picknick in de mooie groene omgeving van Het Retraitehuis.

Groene Goeroes
Tijdens de bijeenkomst kregen ook de Groene Goeroes van Area een podium. Diana Opschoor, projectmanager bij Area en eerste Groene Goeroe nam het woord: “Groene Goeroes zijn speciaal opgeleid om Area en onze dienstverlening nog duurzamer te maken. Inmiddels telt Area 72 Groene Goeroes! We willen andere collega’s, partners en onze bewoners inspireren, om zo samen wonen duurzaam te laten leven.”