Zorgen om stijgende (energie)kosten
Iedereen merkt het: veel dingen zijn een stuk duurder geworden. En steeds meer huurders maken zich daarom zorgen over hun toekomst. Krijgen ze de eindjes nog wel aan elkaar geknoopt nu alles fors duurder is geworden? We voelen ons bij Area verantwoordelijk om hen te helpen, maar we hebben helaas geen invloed op zaken als de prijs voor boodschappen, gas en elektriciteit.
Wat kunnen we wel doen?
We houden ons continu bezig met de vraag wat kunnen we wél doen. Een ding staat vast: we doen ons uiterste best om de huren betaalbaar te houden en onze woningen die nog beter geïsoleerd moeten worden, zo snel als mogelijk aan te pakken. Want in een goed geïsoleerd huis hoef je niet zo hard te stoken.
We verbeteren jaarlijks de isolatie van zo’n 250 woningen in ons verduurzamingsprogramma ‘Werk aan de Woning’. Daarbij brengen wij de woningen naar label A.
Doordat de verhuurdersheffing komt te vervallen, kunnen we dit zonder huurverhoging doen. Moeten we ook andere werkzaamheden uitvoeren dan kan het zijn dat we wel een huurverhoging doorrekenen.
Een belangrijke kanttekening: In heel Nederland is er een tekort aan bouwmaterialen en aan personeel. Dit probleem geldt ook voor Area.
Wat kun je zelf doen?
Maar jij als bewoner komt zelf natuurlijk ook al in actie. Want met kleine aanpassingen in je doen en laten kun je de energierekening flink verlagen. We delen hiervoor graag tips met je:
- Zet apparaten echt uit;
- Zet je thermostaat één graad lager;
- Doe tussendeuren dicht;
- Verwarm alleen ruimten die je gebruikt;
- Gebruik ledverlichting;
- Douche maximaal 5 minuten;
- Blijf goed ventileren; zet 2x per dag de ramen een kwartier open.
Kijk hier voor uitgebreide tips.
Wat kun je beter niet doen?
Iedereen zoekt naar goedkope mogelijkheden om gas en elektriciteit te besparen. Soms levert dat creatieve oplossing op. Maar niet elk idee is even verstandig. Sommige ideeën zijn zelfs schadelijk voor de gezondheid of levensgevaarlijk! Daarom adviseren we om dit vooral NIET te doen:
- Bloempotkachel of petroleumstel gebruiken. Het heeft weinig effect en is slecht voor je gezondheid. Bovendien is het brandgevaarlijk.
- Verwarming helemaal uitzetten of gas laten afsluiten. Je woning niet verwarmen en niet ventileren zorgt voor vocht in de woning en is slecht voor je gezondheid. Zet je verwarming daarom nooit lager dan 15 graden. En blijf goed ventileren! Dat lijkt tegenstrijdig omdat er dan warme lucht uit de woning gaat, maar door te ventileren blijft de lucht binnen droog. En die droge lucht is makkelijker warm te krijgen. Uiteindelijk bespaart het dus energie.
Gas af laten sluiten zorgt voor extra kosten. Want als u de woning over een tijdje weer wilt laten aansluiten, moet u hiervoor (weer) betalen. - Elektrische kachel aanschaffen. Houd er rekening mee dat deze veel stroom verbruiken. Keramische kachels en infraroodkachels zijn energiezuiniger dan andere modellen.
Hulp van de overheid
Ook de overheid helpt waar ze kan.
- Zo is per 1 juli van dit jaar de BTW op energie verlaagd van 21% naar 9%.
- In de maanden november en december krijgt ieder huishouden 190 euro van de overheid als tegemoetkoming in de energiekosten. Dit wordt verrekend door je energieleverancier. Helaas geldt deze tegemoetkoming niet voor bewoners met blokverwarming en woningen zonder eigen elektra-aansluiting.
Vanaf 1 januari 2023 - geldt het prijsplafond op energie. Helaas geldt het prijsplafond niet voor bewoners met blokverwarming en niet voor woningen zonder eigen elektra-aansluiting.
Ook bij Area hebben we een aantal complexen waar dit zo is. De overheid is er nog niet uit, hoe ze deze mensen gaat helpen. Zodra er meer bekend is, brengen wij de bewoners hiervan op de hoogte en zullen dit ook op onze website vermelden. - Wordt de huurtoeslag met ongeveer € 17,- per maand verhoogd.
- Stijgt het minimumloon met ruim 10%. De hieraan gekoppelde uitkeringen (zoals de bijstand en de AOW) stijgen mee.
Bij jouw gemeente kun je een energietoeslag aanvragen. Is je inkomen maximaal 120% van het sociaal minimum, dan heb je recht op de eenmalige energietoeslag van 1.300 euro. Ook mensen die een betaalde baan of pensioen hebben.
Gemeente Meierijstad
De energietoeslag vraag je aan via www.meierijstad.nl/energietoeslag.
Je kunt ook advies vragen over je energieverbruik aan de Energiecoach van de gemeente en Energiecoöperatie Meierijstad (ECM). Deze coach geeft advies over energiebesparingen en kijkt ook naar de woning. Als daarin nog aanpassingen nodig zijn, zet hij de opdracht door naar Area. Medewerkers van de Servicedienst van Area komen dan bijvoorbeeld tochtstrips, verwarmingsfolie of brievenbusborstels plaatsen. Voor meer informatie en een afspraak kijk je op www.ecmeierijstad.nl/energiecoach
Gemeente Maashorst
Voor gemeente Maashorst kun je de toeslag aanvragen via www.gemeentemaashorst.nl/energietoeslag
Gemeente Maashorst biedt hulp bij het besparen op energieverbruik. Bij interesse in energiehulp, dan kan je hiervoor aanmelden. Dit kan het makkelijkst via www.klimaatroute.nl/gemeente-maashorst. Ook kan je mailen naar energiehulp@klimaatroute.nl of bellen naar 040 2094512.
Betalingsproblemen?
Heb je moeite met het betalen van de huur? Neem contact met ons op. Samen zoeken we naar een oplossing.