Contact
Vragen? Laat het ons weten

Huur opzeggen

Je kan de huur opzeggen via Mijn huuropzegging. Je opzegging komt dan direct bij ons binnen. De opzegtermijn voor je woning, parkeerplaats of garage is minimaal één maand. De dag dat wij je huuropzegging ontvangen, bepaalt de einddatum van de huurperiode. De huur mag eindigen op elke werkdag van de maand. De dag dat je de sleutels inlevert is de laatste betaaldag.

Veel gevraagd over Huur opzeggen

Kan ik de huur van een vrije sector woning waarbij geen huurtoeslag mogelijk is eenzijdig opzeggen?

Je kan de huur eenzijdig opzeggen mits de achterblijvende huurder de woning kan betalen. Het is namelijk niet mogelijk om huurtoeslag aan te vragen voor een vrije sector woning. Je kunt hiervoor het formulier eenzijdige huuropzegging gebruiken.

Lever dit formulier bij Area aan, samen met een bewijs van de inkomsten van de laatste drie maanden van de achterblijvende bewoner.

Ik wil de huur eenzijdig opzeggen. Hoe doe ik dit?

Je kunt hier het formulier downloaden waarmee je de huur eenzijdig kunt opzeggen. Deze moet door beide partners worden ondertekend en naar Area worden opgestuurd. Wij beantwoorden je aanvraag zo snel mogelijk. 

Wanneer je gaat scheiden, beslist de rechter wie van de partners de woning mag blijven huren. Dit geldt ook als jullie geregistreerd partnerschap hebben, soms staat het ook in een samenlevingsovereenkomst. Area kan in deze situaties nooit de huurovereenkomst eenzijdig beëindigen.

Moet de huur per de eerste van de maand worden opgezegd?

Nee, dat hoeft helemaal niet. Dat kan elke dag, met uitzondering van het weekend en feestdagen. De minimale opzegtermijn bedraagt één maand.

Mag de opzegtermijn ingekort worden?

Dit is niet altijd mogelijk. De opzegtermijn bedraagt minimaal één maand. 

Indien er tussen de datum van de huuropzegging en de eindopname meer dan één maand zit, neem dan contact op met Area via het contactformulier.

Ik moet de meterstanden van mijn vorige woning doorgeven aan de energieleverancier. Waar kan ik deze vinden?

Na oplevering van je woning heeft de medewerker van Area een opleverrapport toegestuurd. Hierin staan de meterstanden. Mocht je hier vragen over hebben, neem dan contact op met Area via het contactformulier.

Hoe kan ik de huur van mijn scootmobielruimte / oplaadpunt opzeggen?

Dat kan via het contactformulier. Per de eerste van de volgende maand vervalt de vergoeding voor je extra stroompunt.

Ik ben ontruimd door Area. Zijn mijn persoonlijke bezittingen nu opgeslagen?

Na de ontruiming worden waardevolle spullen maximaal 13 weken opgeslagen bij een containerbedrijf. Je kunt dus gedurende deze 13 weken contact opnemen met Area. Wij kunnen er dan voor zorgen dat de container wordt afgeleverd op een door jou opgegeven adres. Hier zijn wel kosten aan verbonden. De hoogte van het bedrag is afhankelijk van de opslagtermijn en de vervoerskosten.
Na deze 13 weken worden de spullen vernietigd.

Wanneer krijg ik de eindafrekening van mijn woning?

Binnen twee maanden nadat je de sleutels in hebt geleverd, ontvang je de eindafrekening. Indien je van ons een bedrag tegoed hebt, ontvang je dit circa een week nadat je de eindafrekening hebt ontvangen. Woon je in een complex waar je betaalt voor servicekosten en nutsvoorzieningen krijg je als het jaar voorbij is  in de periode van januari tot en met juni de eindafrekening van de servicekosten.

Wat is de opzegtermijn?

De minimale opzegtermijn bedraagt één maand, gerekend vanaf de datum van ontvangst van de huuropzegging door Area. Wij vinden het fijn als je langer dan één maand van tevoren de huur opzegt. 
Je kunt op iedere werkdag opzeggen. Je kunt dit doen via Mijn huuropzegging.

Ik heb de huur opgezegd. Stopt de automatische incasso voor afschrijven van de huur dan ook meteen?

Nee, in principe niet. De incasso stopt bij het inleveren van de sleutels van je woning. Wil je deze eerder stop zetten? Geef dat door via het contactformulier

Hoe zeg ik de huur op?

Je zegt de huur op via Mijn huuropzegging. Je digitale huuropzegging komt dan direct bij ons binnen en zal zo spoedig mogelijk door ons verwerkt worden. Wij nemen dan contact met je op. 

De minimale opzegtermijn is één maand. Je hoeft de huur niet per de eerste van de maand te beëindigen. Opzeggen mag op iedere werkdag.

Ik ga verhuizen naar een nieuwbouwwoning. Kan ik nu alvast een vooropname plannen van mijn huidige woning?

Ja hoor, dat is mogelijk. Wij willen je wel vragen om alvast de huur van je huidige huurwoning op te zeggen middels het Mijn huuropzegging.

Je geeft bij je opzegging aan dat je gaat verhuizen naar een nieuwbouwwoning en dat de einddatum van je huidige huurcontract nog onder voorbehoud is. Je kunt op het formulier bij "inleverdatum sleutels" bijvoorbeeld "medio december" aangeven.
Bij een nieuwbouwwoning kun je bij "nieuw adres" vaak ook nog geen postcode aangeven. Dit is niet erg. Onderteken de huuropzegging en stuur het formulier naar ons toe.

Wij nemen na ontvangst van je huuropzegging contact met je op om een afspraak voor de vooropname te plannen.

Kom ik in aanmerking voor de verhuiskostenvergoeding voor ouderen?

Wij constateren dat veel ouderen graag willen verhuizen naar een kleinere passende woning, maar dat de drempel om die stap te maken vaak net te hoog is. Ouderen zien bijvoorbeeld op tegen de verhuizing of tegen het feit dat de nieuwe woning opgeknapt moet worden. Area wil graag meedenken hoe dat makkelijker kan en zoekt naar mogelijkheden om huurders  te stimuleren te verhuizen naar een kleinere, meer passende 55+ woning.
De huurprijs van de nieuwe woning wordt aangepast aan het jaarinkomen van de huurders, dit heet passend toewijzen.

Proef
Daarom starten we een proef om huurders van Area uit eengezinswoningen te ondersteunen als zij willen verhuizen naar een kleinere woning die gelabeld is voor mensen van 55 jaar en ouder. Wij realiseren ons dat verhuizen geld en energie kost en daarom willen wij daarin ouderen die naar een kleinere meer passende woning verhuizen en een eengezinswoning van Area verlaten, tegemoet komen. Area biedt deze huurders een eenmalige verhuiskostenvergoeding van € 3.000,= aan. Dit bedrag kunnen zij bijvoorbeeld gebruiken om een verhuisbedrijf in te huren, voor de aankleding en inrichting van de nieuwe woning of voor herstelwerkzaamheden van de achter te laten woning.

Interesse?
Hebt u belangstelling om naar een kleinere woning te verhuizen, dan kunt u het woningaanbod in de gaten houden. U reageert zelf op zo’n kleinere huurwoning waarvoor u belangstelling heeft. De normale toewijzingsregels blijven van kracht.

Heeft u hulp nodig bij het reageren op een woning, dan mag u altijd contact met ons opnemen. Ook voor andere vragen of het inplannen van een persoonlijk gesprek kunt u bij Area terecht.

Criteria verhuiskostenvergoeding:
- Dit aanbod geldt voor 55 jaar en ouder gelabelde woningen die op onze website te huur aangeboden worden vanaf 1 februari 2016 tot 31 december 2019
- 55 jaar en ouder gelabelde woningen in nieuwbouwprojecten zijn uitgezonderd. Hierbij krijgt u geen verhuiskostenvergoeding ouderen.
- Ontvangt u al een vergoeding van Area omdat bijvoorbeeld uw huidige woning gesloopt wordt, dan geldt dit aanbod niet voor u.
- U woont in een eengezinswoning van Area met minimaal 3 slaapkamers en deze woning komt vrij wanneer u verhuist naar een woning zoals hiervoor omschreven.
- U woont op dit moment niet in een woning die al bestemd is voor bewoners van 55 jaar en ouder, zoals bijvoorbeeld een zogenaamde multifunctionele woning met een slaapkamer en badkamer op de begane grond.
- U bent 55 jaar of ouder
- Uw huishoudinkomen is niet hoger dan € 38.035,= per jaar.
- Uw huishoudsamenstelling is passend voor de woning, dus het aantal slaapkamers moet voldoende zijn voor het aantal mensen dat in de woning gaat wonen.
- Area heeft het afgelopen jaar geen (ernstige) overlastklachten over u ontvangen.
- Uitbetaling vindt plaats nadat het nieuwe huurcontract getekend is. Area behoudt zich het recht voor om de vergoeding in 2 delen uit te betalen. Dus het eerste gedeelte na het tekenen van de nieuwe huurovereenkomst en het tweede gedeelte na het correct opleveren van de eengezinswoning aan Area.
- Alle woningen worden aangeboden en toegewezen via onze website www.onshuiz.nl en u reageert zelf via de site op de woning waarvoor u interesse heeft.

De proef geldt niet wanneer u aan woningruil doet.

Ik weet niet meer hoe laat de vooropname/eindopname is. Wat moet ik doen?

De datum en tijd staan in de bevestiging van de huuropzegging.  Heb je de brief niet meer? Neem dan contact op via het contactformulier.

Ik heb de huur opgezegd, maar ik zie er vanaf. Kan ik mijn woning nog terugkrijgen?

Een schriftelijke huuropzegging is bindend. Dat betekent dat wij de huuropzegging in behandeling nemen of al in behandeling genomen hebben. Neem hierover graag direct contact op met Area.

Meer vragen (10)